İyi Parti Dış Politika

Türkiye’nin tarihten gelen kazanımları, coğrafyasının zenginlikleri, stratejik ve jeopolitik konumu değerlendirilerek siyasal gerçekçilik zemininde hazırlanan dış politika anlayışı, Türkiye’nin egemenlik haklarının ve çok boyutlu menfaatlerinin korunması esasına dayanmaktadır. Bu bağlamda Partimiz, ülkemizin milli güç unsurlarının gerçekçi bir analizinden hareketle milli bir dış politikanın uygulamaya konulmasını sağlayacaktır.
Uluslararası hukuku esas alan, caydırıcı, dengeli, barışçı, etkin, akıllı, kararlı, saygın, güvenilir, istikrarlı, gerçekçi, sadece sorunların çözümünü değil krizlerin önlenmesini de hedefleyen, sonuç odaklı ve çok yönlü bir dış politika izlenecektir. Ülkemizin son 68 zamanlarda dini-mezhebi ve toplum mühendisliği yaklaşımlarıyla içine çekildiği “Ortadoğululaşma” yanlışına son verilerek “muasır çağcıl medeniyetlere ulaşma” ülküsü yolunda kararlı bir irade sergilenecektir.
Taraf olduğumuz ikili ve çoklu uluslararası antlaşmalara uygun hareket edilecek, kurucusu veya üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardaki sorumluluklarımızın yerine getirilmesine devam edilecektir. Ülkemiz bu sorumluluklarını yerine getirirken, komşu, müttefik ve ortaklarımızın da Türkiye’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda kararlı, ısrarlı ve takipçi bir tavır sergilenecektir.
Çevre komşularımızla, bölge ülkeleriyle iş birliği ve ittifaklar halkası oluşturulacak, bu yapı bölge ve dünya barışına katkı sağlayacak yönde etkili mekanizmalarla desteklenecektir.
Batı ile köklü ve kurumsal ilişkileri olan ülkemizin bu ilişkileri daha da ileri götürülürken, politik, ekonomik, finansal, kültürel ve askeri olarak dünyanın yeni ağırlık merkezi haline gelen Asya-Pasifik bölgesi ülkeleriyle olan ilişkilerimizin de çok boyutlu olarak ve karşılıklı çıkar temelinde geliştirilmesine öncelik verilecektir.
Milli bir dış politikanın izlenmesinin ön şartı olan kurumsal kimliği, gelenekleri, profesyonel yapısı güçlü bir Dışişleri Bakanlığı kadrosu yeniden oluşturulacaktır. Dışişleri Bakanlığı ehliyetli bir kadroya kavuşturulurken, diplomat sayısı da ihtiyaca göre artırılacaktır. Dış politikamızın daha etkili bir hale gelmesinin ön şartlarından birisi olarak Dışişleri Bakanlığı kadroları kariyerlerinde bölge ve konu uzmanlığına sahip olmalarına imkan verecek şekilde yetiştirilecek ve Bakanlık teşkilatı iç danışma yöntemiyle yeniden yapılandırılacaktır.
Aralarındaki ilişki inkar edilemeyecek olsa dahi dış politika, iç politika malzemesi olarak kullanılmayacak; buna mukabil güçlü ve sağlam bir “iç cephe” oluşturmak ve pekiştirmek ise milli dış politikamızın temeli olacaktır. Kendi milli gücüne, kendi kuvvetine dayanarak oluşturulacak “iç cephe”, dış politikanın da güçlü ve milli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca akademisyenlerin, düşünce kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin dış politikaya yönelik katkılarının alınmasını sağlayacak mekanizmalar hayata geçirilecek, bunlar “kamu diplomasisi” ile desteklenecek, böylece sağlam bir “iç cepheyle” birlikte millet destekli ve ulusuyla bütünleşmiş bir dış politikanın uygulamaya konulması imkan dahiline girecektir.
Yurt Dışı Temsilcilik Kurulacak Yabancı Ülkeler
İyi Parti’ye Üye Kayıt ve Şartlar
Gizlilik Politikası